De Júpiter (I)


Espero que ningú no s'hagi impacientat per la demora de Júpiter, que regeix el signe actual. Com que el contingut és relativament llarg, el dividirem en dues parts en significança dels dos mesos i els dos signes que comparteixen la planeta.


De Júpiter

Júpiter és de la complexió de l'àer, qui és humit e calt e és bo e és seu l'estany e lo dijous e és senyor de Sagitari e Pisces e lo seu moviment fa en .xij. Anys, així com lo Sol qui'l fa en un any, e és masculí i diürnal.

Per ço car l'àer e la terra són contralris per secor e fredor contra humiditat e calor, naturalment los hòmens qui neixen en la constil·lació de Júpiter deuen esser de contràries condicions d'aquelles que han los hòmens qui neixen sota la constil·lació de Saturnus; e per aiçò no'n convé que digam enaixí llongament de les condicions de Júpiter con havem dit d'aq uelles d'En Saturnus. Emperò bo és que digam algunes condicions que los hòmens han per En Júpiter.

En Júpiter és humit i calt, no per si mas car dóna humiditat e calor, e influeix sa vertut çajust e és senyor de la sang qui és naturalment humida e calda. E los hòmens qui neixen sots En Júpiter deuen esser alegres per ço car vida d'hòmens sta majorment per humiditat e calor; e deuen esser llargs per ço cor lo foc és llarg en quant és difusiu e departeix les parts e l'àer qui és omplitiu e més convertible que altre element, e per aiçò los hòmens sanguinis ni han por de pobresa ni de fretura e naturalment són vanaglorioses e qui amen honrament més que altres hòmens, per ço con han pus noble complexió. E per l'aspetit major que han a bé, naturalment han major desig d'infants e més losamen e'ls volen haver que altres hòmens per ço que montipliquen l'espècie humana. E los hòmens sanguinis són naturalment pus lleials que altres e més se fien en tots homes e no són murmuradors ni maldients, e pus volenteres ensenyen ço que saben que altres homes, pe ço car amen més que altres homes per raó de la liberalitat del foc e de l'abundància de l'àer.
 
Ramon Llull: Tractat d'astronomia

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Cloenda

A reveure