Antropometria


Fruit del romanticisme, el primer que un imagina de l'aspecte físic dels personatges històrics que no coneix i que li cauen bé és que eren guapos i ben plantats. El coneixement posterior confirma o desmenteix aquesta idealització en alguns casos i d'altres quedaran eternament en el misteri. De Llull tenim unes quantes representacions, segurament les més conegudes es troben al Breviculum de Thomas le Myésier, deixeble i amic de Ramon Llull, on aquest apareix barbat i amb una presència imponent. Quina sort poder tenir il·lustracions de l'època! No cal imaginar res, ho podem veure. Ara bé, aquestes imatges són fidels a la realitat? Es fa difícil de dir.

Al llarg dels anys, a Llull se li han fet tres estudis tanatològics, entre altres raons per esbrinar les causes de la seua mort. Deixem de banda el primer, fet l'any 1611; el segon, de l'any 1915 és ja més més precís, tot que superficial, i a part de constar que falten una sèries d'ossos, no va arribar a cap conclusió sobre les causes de la mort. El darrer estudi del cos, l'any 1985, amb una intervenció important del doctor Bartomeu Nadal (posteriorment autor de Ramon Llull: autopsia. Caixa de Balears. Sa nostra, que no sé si va arribar a les llibreries de Barcelona)  va concloure, per exemple, que les restes pertanyien a un home de més de 80 anys, de front ample (1730 cm3 de capacitat cranial) , en bon estat físic per l'edat que tenia (petites mostres d'artrosi), tendència a l'obesitat, excepte al final -en morir pesava uns 51 quilos-, grup sanguini A... i, sobretot, que no havia mort per lapidació com tantes vegades s'havia dit.

Com que no he consultat el llibre més amunt esmentat sinó dos fonts periodístiques, no puc precisar l'alçada del nostre heroi. “El País” diu que 1,71, mentre que “El Mundo” es planta en 1,61, és a dir, 9 cm més que Danny DeVito. A l'espera de llegir el llibre de Nadal, recordo que “El Mundo” sempre tendeix a escurçar en determinats temes. Sigui com sigui, aquí ningú no dubta que Llull va ser un dels grans de la història universal.






Comentaris

  1. 1 61, a l'època, no estava gens malament.

    ResponElimina
  2. més que l'alçada sorprén viure fins al 80 anys que en aquella época devia ser una excepció.

    ResponElimina
  3. per cert, mirat això, es molt interessant, crec que l'hauriem d'afegir a la causa

    http://ramoncarrete.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  4. http://ramoncarrete.blogspot.com.es/2015/12/llull-lo-concili.html

    l'enllaç bó és aquest

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cloenda

A reveure